Nyhetsarkiv

2014 - SAMMANFATTNING AV ÅRET SOM GICK

Den 18 januari 2014 föddes den första kullen hos oss på Skogslandets. Det var Bella (C.I.E Järpmyren's Donna Adelinn) som fick valpar med Fuglevang's Karo. 3 tikar och 2 hanar föddes i kullen och fick stamtavlenamn på bokstaven A. Skogslandets Alpha (Oslo), Ambra (Vidsel), Artemis (Åre), Amigo (Uppsala) och Aslan (Kristiansund).

Saga - fyllde 10 år i somras. Hon är fortfarande pigg och alert och är gärna med på allt. Hon har dessvärre tappat hörseln på gamla dar, men det verkar inte bekymra henne nämnvärt.

Bella - fick som tidigare nämnt en valpkull i januari. Hon har hämtat sig bra efter valpkullen. En kurs i viltspår har det blivit för henne. Lite träning och lite jakt har det också blivit under året.

Alice - har nu blivit 3 år gammal. Har varit på jaktkurs under året. Hon har ställts ut några gånger, med bästa resultat från Vännäs SKK nat. där hon fick CK och blev 3 BT med med reserv-cert. Hon blev också 2a i jaktklassen med excellent på Svensk Vinnarutställning i Stockholm i december. Har startats på två nybörjarprov A och blivit godkänd båda gångerna med för rasvarianten höga egenskapspoäng.

Frode - har under året jakttränats lite och fått bekanta sig med fasanerna litegrann. Efter en knackig inledning har han nu ett mycket passionerat förhållande till fasanerna... Han har startat på nybörjarprov 3 gånger, men inte blivit godkänd. Han har visat att han har framtiden för sig på det området, om bara matten lyckas få lite pli på honom ;-) Han är inte skottberörd, men han behöver träna lite mer på simtekninken... Har också varit några gånger på utställning, där han fått Excellent alla gånger utom en, i Överkalix, då han fick Very Good. På den internationella utställningen i Gällivare drämde han till med ett CK, men hamnade precis utanför pallen när bästa hane skulle avgöras. Även han ställdes ut på Svensk Vinnarutställning i december. Han fick excellent i en väldigt jämn juniorklass, som bestod av 12 juniorhanar där alla fick minst excellent.

Ambra - har hunnit med ett par kurser i vett och etikett, varit på träning med vorstehklubben och fått pröva på att jaga i skogen under hösten. Hon har utvecklats till en snäll och go, men busig hund, som har en stor egen vilja och en positiv härlig attityd. Hon har visat stor vattenpassion och simmade direkt utan omsvep rätt ut i Piteälven! Ambra har under året varit på 2 inofficiella utställningar, där hon fick HP och blev BIR-valp på den ena. Hon ställdes ut för första gången officiellt på Svensk Vinnar-utställning i december. Hon fick excellent med fin kritik av domaren och placerades som 2a i juniorklassen, ett snäpp ifrån juniorvinnartiteln...

Det har varit lite av ett mellanår när det gäller aktiviteter. Den varma sommaren har gjort att det varit svårt att träna, annat än i vattnet. När hösten kom var det också varmt, vilket ledde till att vi hade ganska gott om huggorm på våra marker, något som matten i familjen ogillar skarpt! Det har dock, för en gång skull, varit bra med fågel! Vi ser fram emot hösten som kommer och hoppas att fågeltillgången är god 2015 också!

 

2014-11-05

Då var det dags för en liten uppdatering igen...

Vi har startat på två jaktprov till med Frode. Frode blev som väntat inte godkänd då hans begär efter fasaner har blivit nog så stort.... Han lyckades skrapa ihop hela 32 poäng (godkända poäng i alla moment utom två) på det prov där han fick vara med så länge att han kunde bli bedömd i alla moment, och där fick han också gå hela 3 släpp innan han plöjde iväg genom vassen och började jaga för sig själv... Vassen var hög och Frode syntes inte till. Det som avslöjade hans framfart var de fasaner som sprätte upp som bowling-käglor ur vassen här och där. Jag kan säga att det blev några strike längs vägen... 

Det andra provet var en snabbt avklarad historia... Vi startar i skogen i riktning ut mot vassen, han gör ett par fina slag här och där i skogen, men väl ute i vassen ser man Frode lyfta upp huvudet och vädra... oh yes,  jag vet var dom är tänker han! Oh no, han vet var dom är... tänker jag... Ett par ögonblick senare och 60-70 meter längre bort hör man det karakteristiska kacklande uppfloget av en fasan som blivit abrupt störd av en glad, galet jagande, svart-vit lurvig hund.... Där var provet över för Frodes del... Fast han fick en 5a både på jaktlust och fart och stil i alla fall...

Vi har en hel del att jobba med, men flera av dom viktigaste ingredienserna finns redan där. Utvecklingen har varit enorm på kort tid. Nu får vi träna och komma igen nästa år!

Alice har känts lite loj och seg i höst. Vi har inte haft tid att vare sig träna eller jaga så mycket, men jag anmälde henne till prov i alla fall då jag vet vad hon kan när hon vill. På första provet 19 oktober dömde Roger Marklund. Provdagen inleddes med halv snöstorm; det var ett riktigt skitväder med blåst och blötsnö. Vi lyckades ta oss till provet (och hem) på sommardäck fast väglaget var riktigt dåligt. Alice startade som nr 3 och hade i sitt första släpp ganska snart fågel i luften. En fin fasan-stöt med ok stadga i floget. Efter det fick hon gå en stund till för att sedan få sin första kast-apport som hon fixade bra. I sitt andra släpp får hon till en kalas-stöt på en ensam fasan som satt i ett dike mellan två åkrar, här är hon het - men hon sitter kvar - och får en kast-apport i direkt anslutning till stöten som landar lite skymd bakom mig från hennes position sett. Hon tar direkt markering och hämtar in fågeln och saken är biff! Domaren var nöjd med det och vi var färdigprovade! Jag hade för första gången själv fört Alice till godkänt resultat på jaktprov! Vilken otrolig känsla! Slutsumman landade på totalt 45 poäng, vilket är riktigt bra!

En vecka senare var det dags igen. Startnummer 3 som förra gången. Erik Björne var det som dömde provet. Den här gången var jag riktigt nervös och hade inte riktigt full fokus på Alice. Vi får ett släpp i strandvassen och hon söker på bra där. Sedan går hon in i ett stenigt strandparti med en del buskar, det är rätt öppet och jag förväntar mig inte att hon skall finna fågel där. Då rusar hon rätt ut i det iskalla vattnet och får där upp en fasan på vingarna. Här måste jag erkänna att jag inte var med alls...men som tur var var Alice med, för hon vänder sig om och tittar på mig undrande, innan hon sätter sig ned.

Vi får ett senare släpp i den strandnära skogen. Här söker hon på riktigt bra och får marken med sig väl. Den första apporten var lite förvirrande då skottet kom bakom ryggen på mig i en riktning och fågeln kastades längre fram i en helt annan riktning. Alice missade nedslaget och fick söka innan hon fann fågeln. Den andra apporten var inte helt lätt heller, då nedslagsplatsen var dold av en enrisbuske och långgräs, men här var hon med på noterna och tar direkt markering och gör en riktigt snygg apport som gillades skarpt av domaren! Jag var lite sur på mig själv för att jag inte hade varit riktigt på topp under provets gång. Men en som var på topp var Alice, som fick osannolika 50 poäng med sig hem från detta prov!

Vi hann under helgen också med en nationell utställning som arrangerades av SSRK i ridhuset i Boden. Det var dagen före jaktprovet. Jag hade anmält både Frode och Alice till utställningen. Frode gick i juniorklass och fick där excellent av domaren Johan Andersson och blev därmed också klassvinnare. Alice var anmäld i jaktklass tillsammans med en annan tik från Finland, Alice fick också excellent med fin kritik och lyckades sedan med sina fina rörelser springa sig till vinst i klassen och därmed också bli bästa jaktmeriterade hund i rasen.

På Münsterfronten så har Ambra börjat på träning i Piteå med Vorsteh-klubben och Bella väntar vi att snart ska börja löpa...

 

2014-10-12

Lite nytt från oss:

Vi har hunnit med lite jaktträning med Frode och Alice, och Frode är defenitivt botad från sin fasan-frossa och har drabbats av fasan-feber istället.... ;-) Ambra, den lilla söta, oskuldsfulla.......ska gå på kurs, vilket också kan behövas. Lite vardagsvett och etikett står på schemat där.

Frode är höftledsröntgad med Hd grad A. Frodes 4 syskon i Norge har också röntgats; 2 hd A och 2 hd B. Detta är resultatet jag har väntat på! Nu blir det valpar i huset! Vi planerar två valpkullar; i december kommer Bella att paras med Arko Vom Eichwald, och i februari kommer Alice att paras med Frode! Alice och Frode har också ögonlysts och gonioskoperats utan anmärkning.

Läs mer om våra planer på valpsidan!

 

 

2014-09-28

Vi har nu den varmaste sommaren i mannaminne(?) bakom oss. Vi hade 5 veckor av solsken och minst +25 grader varmt i sträck. Solen sken från en ständigt klarblå himmel. Helt osannolikt. Dessvärre också helt omöjligt att träna hund. Förutom simträning då. Det är enda gången som badkrukornas okönte drottning Saga frivilligt har tagit sig ett dopp. Fördelen var att både Frode och framförallt Ambra lärde sig simma på en gång.

Vi har också varit på några utställningar med blandat resultat. Ett par veckor efter debuten i juniorklass blixtrade Frode till och fick med sig ett CK från den Internationella utställningen i Gällivare med följande kritik, domare Dimitri Antonopoulos: "Exc head, 10 months old, beautiful long neck, correct topline, exc bone, enough angulation front and rear, exc pigmentation and marks, good coat quality, good groomed (!) and well presented, moves typically".

Ambra har deltagit på två inofficiella utställningar. På den första fick hon HP/BIR med följande kritik: "Trevligt huvud, mycket bra hals, bra rygg och kors, välvinklad bak, bra benstomme, vacker färg, rör sig med mycket bra drive när hon kan sansa sig".  Ja - en del hopp och skutt var det.... Svårt att få till rörelserna då... Så även på nästa utställning, som enligt Ambra var spårhunds-SM, dvs hon plöjde runt i ringen med nosen kloss ibacken... "Fem. tikvalp, bra huv - uttr - front, bröstkorg under utveckling, lite brant i kors, välvinklad bak, svårbedömda rörelser m. visar ett kort steg bak". Den senare kritiken kom från nationella utställningen i Överkalix. Där skulle Bella göra sin stora comeback - för första gången i championklass - och vad händer? Jo efter att vi sprungit ett varv säger domaren Martin Johansson "jag är hemskt, hemskt ledsen - men hon haltar". Ett försök till - men nej - fortfarande halt... Så var det med det... Bellas kritik: "Välskuret huvud, bra uttryck, fina proportioner, bra stomme, lite rak i front, välvinklat bakställ, fina linier. Envacker tik som för dagen ej går rent - därav pris". KEP (kan ej prissättas) var väl inte direkt vad vi hade väntat oss av Bellans comeback, men vi fick ändå lite revansch för det där CK´t som han höll inne för Bella på Piteå Internationella 2012, det som hade gett henne CACIB och C.I.E.... För domaren gav henne trots allt ett erkännande när han sa: "jag kan ju inte skicka in henne i stora ringen när hon haltar".... Behöver jag säga att 10 minuter senare var Bella inte ett dugg halt... Dagen innan, på Lördagen, ställde vi ut Frode och Alice. Frode fick sitt första Very Good, efter att hittills bara fått excellent. Medan Alice, som var totalt urfälld och låg pg a löp drämde till och fick ett EXCELLENT och blev klassvinnare med det, eftersom hon återigen var ensam hund i jaktklass... Och denna domare strödde inte CKna omkring sig direkt. På något sätt var det Alice igen som försvarade hedern denna utställningshelg.

Frode har också startat på sitt livs första jaktprov. Det var inte meningen att vi skulle starta, men eftersom det var väldigt få anmälda, så anmälde jag honom för att stödja vår provverksamhet. Hur långt får vi inte åka om vi vi inte kan få gå prov på fågel häruppe? (SVAR: ca 100 mil....) Frodes debut var minst sagt knacking... Mängder av vittring från fågel överallt gjorde att Frode inte riktigt fick upp farten, eftersom han var tvungen att luuuukta på den spännande fågel-vittringen. När han sedan helt plötsligt hade fasanerna öga mot öga en meter ifrån sig blev det liiiite för spännande. Han frös fast på fläcken och gruffade lite dovt åt dom konstiga varelserna som luktade så gott. Tack och hej - där tog provet slut för våran del! Vattendelen klarade han dock av och blev godkänd på! Efter provet var slut fick vi dock möjlighet till ytterligare ett par fågelkontakter. Och nu var rädslan helt borta! Två fina stötar med kontrollerat stopp :-D  Synd bara att det inte var prov då!

2014-06-16

Dags för en liten uppdatering! Vi är nu färdiga med våra kurser. Det hann bli en jaktträningskurs med Frode och Alice också. Frode fick bekanta sig med pippi som apportobjekt, medan Alice skruvade upp nivån ett par snäpp och apporterade mink helt perfekt (stolt matte)!

Ett par utställningar har det också blivit, där höjdpunkterna har varit att Alice blev BIS-3 Jaktmeriterad på SSRKs utställning i Skellefteå, och Frode blev dagen efter BIR-valp på SKKs utställning i Sjulnäs. Han var också kvar bland de 6 sista valparna i stora ringen när BIS-finalen avgjordes!

Nu senast i helgen besökte vi Vännäs och SKKs nationella utställning där. Frode debuterade officiellt i juniorklass och fick excellent och blev 2:a i klassen med fin kritik. Alice fick excellent med CK i jaktklass och placerade sig som 3:a BT med reserv-cert! Riktigt roligt att vända hem igen efter en sådan bra helg!

Ambra låter hälsa att hon tappat alla sina valptänder nu - och nu kliiiiar det som attan i käften. Hon har nästan lärt sig att läsa nu, säger hon. Det är bara det att tidningarna envisas med att gå sönder då hon bläddrar i dom. Så hon har slagit sig på en karriär i konfetti-tillverknings-branschen i stället. Dock hann hon läsa i tidningen (innan den gick sönder) hur man ska göra för att få en jämn och fin solbränna (se bilden nedan).... Ha det så länge gott folk! ;-)

 

 

 

 

 

2014-04-26

Våren har kommit hit, och den är tidig i år. Som vanligt den här årstiden här uppe i norr, så är det fullt upp. Jag har startat på Grundlydnadskurs med Frode och Tävlingslydnadskurs med Alice. Bella är anmäld till en helgkurs i viltspår och Ambras valpkurs startar snart. Vi kommer att rapportera hur det går längre fram!

 

2014-03-29

Nu har det gått 10 veckor sedan den första valpkullen föddes här på Skogslandets kennel. Alla valpar, utom Ambra, som stannar hos oss, har flyttat till sina nya hem. Vi har fått rapporter i från samtliga, som säger så gott som samma sak: Trygga och stabila valpar som funnit sig väl tillrätta i sina nya hem! Det har varit jobbigt att skicka i väg dom små härifrån, men jag har haft en otrolig tur, och är ytterst tacksam för, att valparna verkar ha hamnat helt rätt där ute i stora världen! Tack till världens bästa valpköpare för att ni tar så väl hand om Bellas barn! Och stort tack till Annika Sköld på kennel Järpmyren för att jag 2009 fick köpa Bella av dig!

 

 

2014-03-09

Hej och hå vad tiden går! Redan 7 veckor gamla och om en dryg vecka ska dom lämna oss, en efter en. Vi söker fortfarande efter rätt hem åt Artemis. En mycket speciell liten tjej som har charmat alla hon träffat! Hade jag den möjligheten hade  jag nog behållit henne också!

 

2014-02-24

Valparna har nu hunnit bli 5 veckor. Dom första valpköparna har varit på besök. Frode har fått en ny uppgift i livet- lekfarbror! Under mamma Bellas överinseende leker han försiktigt med valparna. han fullkomligt älskar dom och ligger som på nålar och väntar på att dom ska vakna och leka med honom! Men när dom små sylvassa valptänderna biter för hårt, då nöjer han sig med att bara ligga och titta på dom... Valparna var ute i det milda vårvädret i går för första gången!

 

2014-02-15

Valparna 4 veckor idag. Nya bilder på deras sidor. Dom har fått komma ut i vardagsrummet och har där också fått hälsa på resten av flocken.

 

2014-02-10

I dag damp det efterlängtade brevet från FCI ned i postlådan.
Nu är det officiellt! Bella är Internationell Utställningschampion!

 

2014-02-05

Alice nr. 3 i Sverige!

Glada nyheter idag! Alice hamnade som trea på listan då Springerklubben utsåg Årets Springer 2013!
Ett stort tack till uppfödaren Hans Sundberg, kennel High Pheasant's, för den tid och det engagemang som han har lagt ned på Alice!

 

 

 

 

 

2014-02-01

High Pheasant's Årets Uppfödare!

Alice uppfödare har tilldelats Springerklubbens VP och utsetts till Årets uppfödare 2013. Vi är mycket glada och stolta att Alice varit med och bidragit till detta med sina fina resultat under 2013. Alice kullbror Loke har också utsetts till Årets Springer och Årets Jaktspringer 2013. Han följer pappa Darin i fotspåren. Darin fick dessa utmärkelser 5 år i rad! Stort Grattis till Hans & Caroline och tack för att vi fick köpa Alice utav er!

Valparna 2 veckor

Nu har valparna hunnit bli 2 veckor gamla. Mycket har hänt i veckan. I onsdags, då dom var 11 dagar gamla, så öppnade alla ögonen -  mer eller mindre. Samma dag passerade alla valparna också 1 kg! Dom utforskar nu sin mamma och sina syskon mera. Små skall, morr och bus hörs nu från lådan. Dom är förvånansvärt kvicka på att ta sig fram, om än det kan vara lite vingligt fortfarande. I går smackade dom och slickade sig mycket om munnen, och minsann - håller det inte på att komma små tänder också! Idag så viftade Amigo på sin lilla svans när matte kliade honom under hakan!

Valparna har fått egna sidor (länk från valpsidan).

2014-01-25

Valparna 1 vecka

Nu har det gått en vecka. Valparna äter och sover om vart annat. Man kan redan utskilja att det kommer att bli lite olika personligheter. Det är alltid samma en som vaknar med ett tjut och är försten fram till tissen, medan en annan gärna tar lite sovmorgon bara för att få ha mjölkbaren för sig själv när dom andra slocknat igen ;-) Dom ökar i vikt varje dag, och det skiljer 50-60 gram mellan den minsta tjejen och den största killen.

2014-01-18

Kleiner Münsterländer-valpar födda!

Kl. 18.45 Lördagen 18 januari kom den allra första Skogslandets-valpen till världen! En tik på 470 g. 20 min senare kom tvåan, också det en tik på hela 580 g. Nr tre kom 15 minuter senare. En hane på 480 gram. 20.20 kom nr fyra, också en hane som vägde 520 gram. Sisten ut, kl 20.50. var minstingen i kullen en tik som vägde 432 gram.

Bråttom hade dom att komma till världen! På 62 dagen kom dom 3 tikar och 2 hanar.  Från första till sista valp tog det 2 timmar och 5 minuter! Bella har varit jätteduktig och skött om dom på bästa sätt!

2014-01-11

Nu har vinterkylan kommit på allvar. Runt -20 idag. Bella verkar ta det hela med ro. Vill mest ligga och mysa. Det verkar vara ett gäng fotbollsspelare eller akrobater därinne. Dom tar någon match och gör några kullerbyttor mellan varven. Bella har börjat att bo in sig i valplådan. Hon är dit och kollar och bäddar, sedan ligger hon där och har lite egentid, putsar och tvättar och vilar en liten stund. När hon sedan tycker att allt verkar vara i sin ordning så kommer hon ut därifrån och är med oss igen. 

 

 

 

 

 

2014-01-09

Idag har vi varit på veterinärstation i Älvsbyn och röntgat Bella.
Det är 5 valpar som väntar på att komma ut snart. 10 dagar kvar!

 

 

 

 

 

Höjdpunkter 2013

Då var det dags att några dagar in på det nya året summera året som gick. Till en av årets stora höjdpunkter var att Alice blev jaktmeriterad. Godkänd på nbp A med uppfödren Hans Sundberg som förare. Såvitt jag förstår är Alice en av tre i Sverige (ESS av utställningstyp) att bli godkänd på nybörjarklassens A-prov i år. Brorsan Loke ingår också i den skaran. Han gick senare också steget längre genom att ta ett 1:a pris i ökl och gå direkt upp i segrarklass. Två år gammal. Alice hade också vissa framgångar i utställningsringen och fick Excellent både på Tromsö Internationella och vid premiären i jaktklass på Sundsvalls Internationella utställning. Traditionen bjöd också att Alice återigen bringade hem ett CK från Gällivareutställningen, och inte bara det, hon blev där 3:a bästa tik med reserv-CACIB. Bellan hade en dålig dag i Gällivare, då regnet öste ner, och kammade då hem noll i CACIB-jakten där. Bättre gick det i Norge två helger innan, där hon blev bästa tik och BIR över en champion-hane och fick sitt Norska CACIB. I Uleåborg visade sig konkurrensen dock vara nog så tuff. Men dag två placerade hon sig som andra bästa tik med reserv-cert och CACIB. En veterantik var det som vann. Efter sig hade Bella bl a tiken som gjorde hat-trick genom att åka hem med alla tre vinnartitlar från Helsingfors i December. Två veckor senare var det dags att åka till Finland igen. Torneå Internationella, en utställning där SVK Bottenviken hade stor framgång genom att plocka hem BIR för både korthår och strävhår, samt att Bella blev BIR med cert o CACIB där. Nu var Bella fullcertad i Finland. I Oktober åkte vi ner till Sundsvall och Mitt-Norden utställningen. Bella blev BIM mot en norsk Hane och fick då också CACIBet som fattades för att ro C.I.E-titeln i hamn. Många mil med bil och ibland även husvagnen bakpå har det blivit under året som gått. Ett par resor till skulle det dock bli. 116 mil enkel väg, till Gaupne i Norge och kennel Desperado, för att träffa uppfödaren Inger och få lilla Frode med oss hem. Lite jakt har vi också hunnit med, på nya marker där det faktiskt finns fågel! I November bar det iväg till Finland och Uleåborg igen för att para Bella med Karo. Daten var lyckad. Bella har konstaterats dräktig med ultraljud och röntgades också i torsdags. Nu är det bara drygt en vecka kvar till valparna ska komma!

/A-K

 

2013-12-20

Idag har vi varit till Öjebyn och gjort ultraljud på Bella.
Ultraljudet visade att det är "en ordentlig kull" på G där inne!

Dags för en liten uppdatering...

9 dec 2013

Mycket har ju hänt sedan sist ;-) Om vi börjar direkt helgen efter Sundsvallsutställningen: Det var då vi styrde kosan mot Norge. Resan var 116 mil lång enkel väg och slutmålet var Gaupne i Luster kommun och kennel Desperados hemvist. På vägen dit stannade vi över natten på Åre Bed & Breakfast (prisvärt alternativ om man behöver just det; säng och frukost). Dag 2 fortsatte resan in i Norge, och jag säger bara det; hade jag vetat hur vägen vi skulle åka var, så hade jag nog bokat valp någon annan stans... Nej, skämt åsido, men det var verkligen en ryslig väg vi åkte över Sognefjäll (norra europas högst belägna väg). 1452 meter över havet visade vår GPS på den högst belägna punkten. Vägen gick över kalfjället och brukar stängas helt över vintern. Plogkäpparna var 5 meter höga... Från högsta punkten till slutmålet var det ca 1445 meters fallhöjd på någon mil. Man kan lugnt säga att det var serpentinväg hela vägen ner... Vi körde väl på 2an och 3 an i 30 km i timmen för att inte överhetta bromsarna... Väl framme, mycket lättade och lätt grönaktiga i ansiktet, så blev vi mycket väl omhändertagna av Inger och Sjur. Kvar hos mamma Aya fanns bara Finnstar (Valo) och Finnwin (Yksi). Yksi skulle stanna kvar hos Inger. Dom andra syskonen hade rest tidigare på dagen och dagen innan. Inger och Sjur visade oss runt på gården och presenterade oss för kennelns övriga hundar och hästarna som också bodde på gården. Vi stannade hos dom över natten för att sedan nästa dag återvända hem. Med oss hem hade vi Desperados Finnstar, som hittills har kallats Valo. I fortsättningen skulle han dock kallas Frode (norrman och allt som han är). Och ja - vi åkte samma serpentinväg hem. Frode spydde mitt i serpentinerna, men lugnade snart ner sig och sov största delen av dom 116 milen hem. Vi var väl hemma vid 5-tiden på måndags-morgonen och hade sedan vi åkte på fredagen kört 240 mil!

Det är nu 7 veckor sedan Frode kom till oss. Han har nu blivit en del av flocken och är Alices stora favorit, medan han själv är rätt så förtjust i Bella. Han är med mig på jobbet varje dag och är mycket snäll och lugn under arbets-tid, men akta er när vi kommer hem - då är det full rulle!

Helgen efter att vi hämtat hem Frode var Alice anmäld till SSRK's utställning i Boden. Hon fick Very Good och vann jaktklassen över en finsk championtik (C.I.B C.I.E NORD UCH FI UCH FI VCH SE U(u)CH NORD VCH NO UCH NO SCH SE VCH RU UCH BY UCH UA UCH RKFV-11 Baskethill's Jolly Jumper). Domare var Rudy Feyaerts och så här tyckte han om Alice:

"Well balanced bitch with feminin head and expression, would like to see a better laid back shoulder and rounder bone, good body proportions, well angulated behind, could do with some ringtraining, very happy on the move"

Då var vi där igen "behöver mera ringträning"... Redan nästa dag skulle problemet tacklas, då vi hade anmält oss i en liten ringträningskurs. Nu hann vi bara vara med 3 av 5 gånger, men vi har kommit en bit på vägen. Springa är inga som helst problem, det är det där med att stå, Alice har inte riktigt tid att stå stilla speciellt länge... 

Tre veckor efter Boden-utställningen bar det i väg igen. Den här gången var det Matte och Bella som satte sig i bilen, och resan gick till Finland och Uleåborg, där vi hagde stämt träff med FI UCH Fuglevang's Karo. Mycket glatt överraskad blev jag, när jag fick träffa honom live. En utomordentligt trevlig och lättsam hund. Husse Marko Paukkeri berättade att Karo var hans tredje Münster och också den han var mest nöjd med. 5 utställningar hade han behövt för att få sina tre cert. Karo har ett förstapris på jaktprov från unghundsklass, ett förstapris (och två andrapris) från öppenklass. I Finland krävs fler än en fågeltagning för ett förstapris i öppenklass. Karo var faktiskt anmäld till prov ena dagen som vi var där. Han fick då ett tredjepris i elit/vinnarklass. Marko, som själv är jaktprovsdomare, berättade också att i Finland är ett av kraven för förstapris i elitklass att hunden ska kunna uppvisa rapportering, och att Karo inte ännu lyckats visa upp rapportering på prov, men väl i praktisk jakt. Släppen på prov är också längre i Finland. Andra släppet i elitklass kan vara 40 minuter för att man ska kunna bedöma bl a uthålligheten hos hunden bättre. Karo och Bella behövde inte speciellt lång tid på sig för att bekanta sig med varann. Dom fick träffa varandra både på Lördagen och Söndagen och fick till det båda dagarna med varann... Det har nu gått ca tre veckor sedan daten mellan Bella och Karo, och Bella visar en del tecken som kan tyda på att hon faktiskt är dräktig. Det är dock för tidigt att säga säkert ännu...

Men vi hoppas!

/A-K

 

2013-11-18

Bella är nu parad med FIUCH Fuglevang's Karo
(e. Chip Eben-Ezer - u. DKJCH DKUCH DKBRCH Danmarksmester 2009 Fuglevang's Heiki).
Valpar väntas i mitten av Januari.

 

Sundsvall INT

15 okt 2013

Helgen som var besökte vi Sundsvall och den Internationella utställningen där. På Lördagen gick Münstrarna, det var 3 stycken hundar anmälda. En hane, en tik i unghunsklass och så Bellan... Hanen gick först, Prästgårdens C-Marr, han fick excellent, ck, cert och cacib och blev då också bästa hane. Sedan var den unga tikens tur, hon fick good. Och så var det dags för Bellan. Domare för dagen var Tuula Savolainen, och så här tyckte hon om Bellan:

"4 år tik m. goda prop. Bra storlek (mättes till 53 cm!). Fint huvud o. uttr. Välans. öron Tillr. förbröst Välbyggd bröstkorg Välvinklad bak ngt slutt. kors Tillr. vinklad fram Bra benst. o. tassar Rör sig ngt trångt bak Paral. fram Bra svans Tillr. långt steg fr. sidan Fin päls o. behäng"

Bella fick excellent, ck och cacib och blev då också bästa tik. I konkurrensen mot hanen drog hon dock det kortaste strået och slutade som BIM. Detta var Bellans sjätte cacib - det första i Sverige, vilket innebär att hon nu har cacib i tre länder och har uppfyllt villkoren för att bli Internationell Utställningschampion - C.I.E.!

Lördagkvällen tillbringade vi med att fira på restaurang och sedan en lugn promenad i centrala Sundsvall, där hundarna hade fullt upp med att inspektera drakar i olika skepnader. Sedan slappa på hotellet på kvällen för att nästa dag bege oss till Nordic-hallen igen. Nu var det Alice tur att göra debut i jaktklass på utställning. Jag tror att det var 36 ESS anmälda. Hanarna gick först, sedan juniortikarna, unghundstikarna och sedan Alice i jaktklassen. Domare för dagen var Karl-Erik Johansson, och så här tyckte han om Alice:

" Utm. typ Typiskt fem. huv. Bra bett Kunde ha lite bättre hals i sättning Bra rygg Ngt brant kors Tillr. bröstkorg Bra vinkl. Rör sig ok Bra pälskvalitet."

Denna kritik gav Alice excellent. Hon vann dock jaktklassen överlägset - eftersom hon var helt ensammen i den! Det hela slutade med att NO UCH SE U(U)CH Night Wish Darrem Canis blev BIR (och BIS 4) och SE U(U)CH SE V-11 Barecho Devil Wears Prada blev BIM. Alice skötte sig faktiskt riktigt bra och stod nästan stilla en hel stund...

Väldigt nöjda med helgens resultat så styrde vi kosan hemåt igen. Med en nybliven champion!

/A-K

 

 

 

 

 

Alice Godkänd på Nybörjarprov A!

15 sep 2013

Lördagen den 7 september startade Alice på Nybörjarprov A i Börjelslandet och blev Godkänd! Förare på provet var hennes uppfödare, Hans Sundberg. Alice var duktig och klarade både sina stötar och kastapporter. Efter provets fältdel startade hon också på Nybörjarvattnet och spikade det! Med på provet var också brorsan Loke, han startade även på Söndagens prov och blev godkänd båda dagarna! Ett stort tack till dig, Hans, för att du ville föra fram Alice på provet!

/A-K